
NOTE:  This letter was reformatted to make it more accessible on the Student Privacy Policy Office’s (SPPO’s) 

website.  Please note that SPPO administers FERPA and the office’s prior name was the Family Policy Compliance 

Office (FPCO).  Some citations in this letter may not be current due to amendments of the law and regulations.  
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 May 21, 2008  

 

Dr. Mark H. Jones 

State Archivist 

Connecticut State Library 

231 Capitol Avenue 

Hartford, Connecticut 06106-1537 

 

Dear Dr. Jones: 

 

This responds to your letter of May 31, 2007, in which you asked for clarification of the Family 

Educational Rights and Privacy Act (FERPA) in two areas of archival activity.  This Office 

administers FERPA and provides technical assistance to educational agencies and institutions 

and other parties to ensure compliance with the statute and regulations, 20 U.S.C. § 1232g and 

34 CFR Part 99. 

 

Your letter states that you have accepted student records from a suburb of the City of Hartford 

for the mid-twentieth century; student records of the Vinal Vocational Technical School in 

Middletown for the period 1927-1944; student records from the A.I. Prince Vocational Technical 

School in Hartford for the period 1929-1945; and that you were expecting to receive student 

records from the E.C. Goodwin Vocational Technical High School in New Britain for 1936-

1954.  In a follow-up conversation with Frances Moran of my staff you explained that school 

districts must obtain the approval of both the State Archivist and Public Records Administrator 

in order to destroy student records.  As Archivist, you determine whether the records have any 

long-term historical value and, if so, you take possession of the records.  You indicated that you 

would like to strip out the academic and medical data from the education records you have 

accessioned and make the biographical data, including race/ethnicity, available for research 

purposes.  You asked whether the biographical data could be made available to researchers and, 

if not, whether there is a date before which student files can be made available to researchers and 

families of deceased students.  

 

You also asked for our guidance on a request that you and the Public Records Administrator 

received on August 26, 2006, from the Westport School District (District) to destroy school 

transcripts for the years 1900-1955.  Shortly thereafter, a concerned citizen advised the State 

Library that these records were filled with valuable historical data and should not be destroyed.  

The Public Records Administrator directed the District Superintendent not to destroy these 

records pending your review of their informational value.  The Superintendent then advised the 

Public Records Administrator by letter dated January 17, 2007, that the State Archivist is not 

authorized to inspect the records under FERPA.  You asked whether the Superintendent’s 

interpretation of FERPA is correct and under what conditions you may inspect these records to 
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carry out your responsibilities as State Archivist.  (We note that the Public Records 

Administrator has directed the District not to destroy the records pending our response to your 

inquiry.) 

 

FERPA applies to any “educational agency or institution” to which funds have been made 

available under any program administered by the Secretary of Education.  34 CFR § 99.1(a).  

This includes virtually all K-12 public school districts in the United States.  FERPA protects 

“education records,” which are defined as records that are directly related to a “student” and 

maintained by an “educational agency or institution” or by a party acting for the agency or 

institution.  34 CFR § 99.3 (“Education records”).  “Student” is defined as “any individual who 

is or has been in attendance at an educational agency or institution and regarding whom the 

agency or institution maintains education records.”  34 CFR § 99.3 (“Student”). 

 

FERPA was enacted on August 21, 1974, with an effective date of November 19, 1974.  Based 

on the definition of “education records” (i.e., records of individuals who have attended an 

“educational agency or institution” as a student), we interpret FERPA to apply to records 

maintained by a K-12 school district on individuals who attended a school in that district before 

FERPA was enacted, including those who were no longer in attendance by 1974.  In other words, 

once a K-12 district became subject to FERPA in 1974, all student records maintained by that 

district became “education records” subject to FERPA, including records of students who ceased 

attending the K-12 district before FERPA was enacted, because the student attended a school or 

district that eventually became subject to FERPA.  Conversely, if a school or district was closed 

or dissolved before the effective date of FERPA, then its student records never became 

“education records” subject to FERPA requirements.  You advised Ms. Moran that none of the 

schools identified in your May 31, 2007, letter has closed.  Therefore, based on the information 

you have provided, it appears that all of the records in question are “education records” under 

FERPA. 

 

A parent or eligible student (i.e., a student who has reached 18 years of age or attends a 

postsecondary institution) must provide a signed and dated written consent in accordance with § 

99.30 of the regulations before an educational agency or institution discloses personally 

identifiable information from education records.  Exceptions to this requirement are set forth in § 

99.31(a).  In regard to your question whether you could review education records in connection 

with your duties as State Archivist, except for the records of deceased students, discussed below, 

there is no exception to the consent requirement in FERPA that allows an educational agency or 

institution to disclose education records in personally identifiable form to the State Archivist or 

the Public Records Administrator for a determination whether the records have informational 

value or whether the records should be destroyed.   

 

Our August 26, 1997, letter to the Michigan Department of State, which you cited in your letter, 

explains that the FERPA rights of “eligible students” lapse or expire upon the death of the 

student based on common law of privacy rights.  (Your letter indicates that all of the students 

whose records you have accessioned would be “eligible students” under FERPA based on the 

last date of attendance, 1955.)  The Michigan Department of State had a policy of opening to the 

public any grade books dated prior to 1900 and restricting access to those dated from 1900 to the 

present (i.e., 1997, the date of their letter).  Our response stated that Michigan’s policy of 
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protecting records from 1900 to the present was reasonable and that it should not release any of 

those records without consent unless the requester “provided proof that the student was no longer 

living.”  Our guidance implicitly recognized as reasonable a presumption that students who 

attended school before 1900, i.e., students who in 1997 would have been at least approximately 

100 years old, may be presumed deceased for purposes of releasing their records under FERPA 

without consent.  Likewise, we would consider reasonable a policy under which educational 

agencies and institutions in Connecticut released to the State Archivist, the Public Records 

Administrator, or any member of the public, without consent, the education records of students 

who would be at least 100 years old as of the date of the release.  Note also that nothing in 

FERPA prevents an educational agency or institution, or a party acting for the agency or 

institution, from destroying education records without consent provided there is not an 

outstanding request by a parent or eligible student to inspect and review the records.  34 CFR § 

99.10(e). 

 

In regard to your specific questions about the release of information from the education records 

in your possession to researchers, as noted above, the term “education records” means records 

maintained by an educational agency or institution that are “directly related” to a student.  This 

includes not only academic and health information but general biographical or demographic 

information, such as the student’s name, address, date of birth, race/ethnicity, gender, and so 

forth.  Some of this information, such as name, address, and date of birth, may be disclosed as 

“directory information” under §§ 99.31(a)(11) and 99.37 because it is not considered harmful or 

an invasion of privacy if disclosed.  Race/ethnicity and gender, however, may not be disclosed 

without consent as “directory information” under FERPA.  You may make available to historical 

researchers biographical data from the education records you have accessioned, without consent, 

only if you have first removed all “personally identifiable information” as defined in § 99.3 of 

the regulations, which includes small data sets that may identify an individual.  There is no 

exception to the consent requirement that would allow you to disclose this information to 

historical researchers in personally identifiable form unless the information comes from records 

of deceased eligible students or students who may be presumed deceased, as explained above. 

 

I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 

it relates to your concern. 

 

Sincerely, 

 

/s/ 

 

LeRoy S. Rooker 

Director 

Family Policy Compliance Office 

    

cc: Ms. Nancy J. Harris, Assistant Superintendent for Business 

 Westport Public Schools  


