
Mr.Joel T. Gomez 
Attorney MAR15 2011 
The Gomez Law Group, PLLC 
14135 Midway Road, Suite 250 
Addison, Texas 75001 

Dear Mr. Gomez: 

This is in response to your December 8, 2010, letter in which you ask about the applicability of 
the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) to the disclosure of information from 
the education records of approximately 300 students that you represent. The students attended 
several different for-profit schools in the State of Texas. This Office administers FERPA and 
provides technical assistance to educational agencies and institutions to ensure compliance with 
the statute and regulations , which are codified at 20 U.S.C. § 1232g and 34 CFR Part 99 
respectively. 

You state the students have retained you to investigate and possibly pursue claims against the 
for-profit schools for misrepresentations regarding the outcome of their courses of study at the 
schools. You further relate that one of the complaints raised against the schools by your clients 
relates to representations made to them by admissions representatives concerningjob placement 
outcomes of student graduates. In order to investigate these matters, you seek to review certain 
forms submitted by the schools to the Texas Work Force Conunission (TWC) and other 
agencies. The forms identify specific graduates of the schools and the employers that allegedly 
hired student graduates after they completed their programs of study. Accordingly, you ask 
whether the "identity and job placement outcomes of former students disclosed on TWC form 
PS072 constitute 'alumni information,' as defined by[§ 99.3 of the FERPA regulations] and, 
thus, are not protected from disclosure by FERPA ." As explained more fully below, the 
personally identifiable information on students contained in the forms you enclosed is 
information that is considered "education records" under FERP A and does not fall into the 
"alumni" exception that you reference. · 

Postsecondary institutions subject to FERP A may not have a policy or practice of permitting the 
disclosure of "education records, or personally identifiable information contained therein " 
without the written consent of eligible students. 20 U.S.C. § l 232g(b )( 1) and (b )(2); 34 CFR § 
99.30(a). (An "eligible student" is one who is at least 18 years of age or attends a postsecondary 
institution. See 34 CFR § 99.3.) Under FERPA, "education records" means those records that 
are: 
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(a) Directly related to a student; and 

(b) Maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the agency 
or institution. 

34 CFR § 99.3 "Education records." 

Excluded from the definition of"education records" and, thus, from the protection ofFERPA 

are: 


(b)(5) Records created or received by an educational agency or institution after an 
individual is no longer a student in attendance and that are not directly related to the 
individual's attendance as a student. 

This provision was added in 2008 and we discussed this clarification in the preamble to the final 
FERPA regulations published on December 9, 2008 (73 FR 74806, 74811). Specifically, we 
noted the following: 

It has long been the Department's interpretation that records created or received by an 
educational agency or institution on a former student that are directly related to the 
individual's attendance as a students are not excluded from the definition of "education 
records" under FERP A, and that records created or received on a former student that are 
not directly related to the individual's attendance as a student are excluded from the 
definition and, therefore, are not "education records." The proposed regulations in 
paragraph (b) (5) were intended to clarify the use of this exclusion, not to change or 
expand its scope. 

This type of information, which we informally refer to as "alumni records," means the type of 
personaUy identifiable information related solely to a student's activities as an alumnus of an 
educational institution. The exclusion to "education records" is intended to cover records that 
concern an individual or events that occur after the individual is no longer a student in 
attendance, such as alumni activities. The exclusion is not intended to cover records that are 
created and matters that occur after an individual is no longer in attendance but that are directly 
related to his or her previous attendance as a student, such as a settlement agreement that 
concerns matters that arose while the individual was in attendance as a student. 

We do not believe that the type of information that you are seeking falls into the "alumni 
records" exclusion in FERPA. Form PS-072A ("Completer Follow-Up Survey") that you 
provided contains the type of personally identifiable information on a student that is not excluded 
from "education records," such as the student's name, graduation date, program name, and social 
security number. In this case, the student provides consent for the information to be provided to 
the TWC. Forms PS-072B and PS-072C do not appear to contain personally identifiable 
information on students. Form PS-072D does include personally identifiable 
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information on students, including social security number and wage information. Historically, 
even before the change to the FERP A regulations in 2008, the Department has viewed "alumni 
records" as the type of information that an alumni association of a school might maintain, such 
as the fact that the student is serving in the military, is the new vice-president of a company, or is 
head of the alumni fundraising organization. The information that you are seeking appears to be 
too closely aligned with the student's attendance at the institution, especially attendance at a for­
profit institution that has as part of its mission placing students in jobs. Further, we do not 
believe that information contained in a record that can only be disclosed to a third party with 
consent of the student would be considered an "alumni record." 

While some of the information contained in these forms could be designated as "directory 
infonnation" under FERP A (34 CFR § 99 .31 (a)( 11) ), social security number may not be so 
designated. Further, the institution could only disclose properly designated directory information 
on a student who has not opted out of the disclosure of directory information. See 34 CFR 
§ 99.37. 

One exception to the general consent requirement in FERP A that might apply to your situation 
would be the provision that permits an educational agency or institution to disclose personally 
identifiable information from students' education records in compliance with a judicial order or 
lawfully issued subpoena. In general, a postsecondary institution must make a reasonable effort 
to notify the student of the subpoena or judicial order before complying with it in order to allow 
the student to seek protective action, unless certain exceptions apply. 34 CFR § 99.31(a)(9). 

I trust this explains the scope and limitations of FERP A as it relates to your inquiry. 

Sincerely, 

Ellen Campbell 
Acting Director 
Family Policy Compliance Office 




