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Dearl (b)(SJ ........____ __, 


This is in response to your letter, dated December 23, 2009, regarding the Family Educational 
Rights and Privacy Act (FERPA). 20 U.S.C. § 1232g; 34 CPR Part 99. You state that you are 
writin on behalf of our client,!(bl(5l lwho is a claimant in l(bl(6l I 

(bl(6l iYou 

ask that we confirm informal advice that Ingrid Brault of my staff provided to (bl(6l in an 
email on December 17, 2009. Specifically, you asked that we confirm that Ms. Brault accurately 
stated that this Office's position is that student directories are not protected by FERPA, unless 
the parent/student has opted out of the disclosure of directory information. 

FERP A generally prohibits the nonconsensual disclosure of information derived from education 
records, except in certain specified circumstances. 34 CFR §§ 99 .30 and 99 .31. One of these 
exceptions pennits the nonconsensual disclosure of information derived from education records 
that has been appropriately designated as "directory information" by the educational agency or 
institution. 34 CFR §99.31(a)(I 1). FERPA defines directory information as information 
contained in an education record of a student which would not generally be considered harmful 
or an invasion of privacy if disclosed. 34 CFR § 99 .3 "Directory information." Directory 
information could include information such as the student's name; address; telephone listing; · 
electronic mail address; photograph; date and place of birth; major field of study; grade level; 
enrollment status ( e.g., undergraduate or graduate, fulJ.time or part~time ); dates of attendance; 
participation in officially recognized activities and sports; weight and height of members of 
athletic teams; degrees, honors and awards received; and the most recent educational agency or 
institution attended. 

FERP A provides that a school may disclose directory information if it has given public notice of 
the types of infonnation which it has designated as "directory information," the student's right 
to restrict the disclosure of such information , and the period of time within which a student has to 
notify the school in writing that he or she does not want any or all of those types of information 
designated as "directory information ." 34 CFR § 99.37(a). 

A school is not required to inform former students regarding directory information or to honor 
their request that directory infonnation not be disclosed without consent. 34 CFR § 99.37(b). 
However, if a student, within the specified time period during the student's last opportunity as a 
student in attendance, requested that directory information not be disclosed, the school must 
honor that request until otherwise notified. 
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Please note that, tlllder FERPA, all disclosures - except to a student of his or her own education 
records - are permissive, not required. Therefore, a school could determine not to disclose 
"directory information" to a particular party. 

The above discussion relates to FERPA's directory information exception to the prior written 
consent requirement of FERP A. However, the statement made by Ms. Brault iri her email to 
l<bl( !was not a statement for6l about directory information per se but relative to a subpoena 
education records, and to my knowledge this Office has never issued any formal uidance on this 
specific question. The December <b_l<____ _,17, 2009, email was simply informal advice to ..... 6l 
based on Ms. Brault's understanding of his question. 

If an educational agency or institution contacts this Office for technical assistance on this matter, 
we would provide an analysis and issue a formal opinion. Or, in some cases when a finding is 
made relative to an investigation of a FERP A complaint, these types of technical assistance 
questions are answered. Otherwise, we can only suggest that you and your client, if after a 
review of the information provided in this letter, believe that the!<bl(5l !violated 
FERP A, file a complaint directly with this Office. We can provide you a complaint form if you 
so request. 

Please note, however, that if a party commences litigation in court involving the subject matter 
of an alleged FERP A violation, this Office would not investigate that alleged violation prior to a 
decision by the court. Generally, once the allegation in question is no longer the subject of such 
litigation, this Office will again consider the allegation upon request. The results of the litigation 
are considered in determining what action the Department will take. Therefore, if after a 
determination has been issued inl<bl(5l !arbitration with!<bl(5l Iyou continue 
to believe that the Seminary violated FERP A, you or your client may file a complaint with this 
Office, if a specific, timely allegation indicating that the school violated his rights under FERP A 
exists. 

I trust this is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Paul Gammill 
Director 
Family Policy Compliance Office 




