
Mr. Gilbert Hennosillo 

Dean of Admissions, Assessment, Student Aid 

Miracosta Community College District 

One Barnard Drive NOY 30 2009 

Oceanside, California 92056 


Dear Mr. Hermosillo: 

This is in response to your inquiry relative to the Family Educational Rights and Privacy 
Act (FERPA) and California Education Codes 76030(c) and 76032 which you state relate 
to "minors on campus" as follows. Education Code 76030(c) states: 

Whenever a minor is suspended from a community college, the parent or guardian 
shall be notified in writing by the president or the president's designee. 

And, Education Code 76032 states: 

If the student removed by an instructor is a minor, the college president or the 
president's designee shall ask the parent or guardian of the student to attend a 
parent conference regarding the removal as soon as possible. If the instructor or 
the parent so requests, a college administrator shall attend the conference. 

You ask this Office whether FERPA preempts state law and you cite the court case of 
Rim of the World Unified School District v. Superior Court of the County of San 
Bernardino, #No. E032252 (CAL. Ct. APP. 12/31/2002), and ask whether we agree that 
"this court case applies in this situation." As you know, this Office administers FERPA. 

As a preliminary matter, FERPA does not address who will attend parent/teacher 
conferences or when a parent/teacher conference should take place-- such decisions are 
made at the discretion of local and State officials. Rather FERPA applies to the 
disclosure ofeducation records. "Education records" means those records that are: 

(a) Directly related to a student; and 

(b) Maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the 
agency or institution. 

34 CFR § 99.3 "Education records." The fact that a student is suspended from the 
College is personally identifiable information from that student's education record and 
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cannot be disclosed absent the prior written consent of the student, even if the student is a 
"minor" under State law, unless one of the FERPA exceptions discussed below applies. 

You did not explain the term "minor" in light of the California Education Codes, but 
FERPA affords parents the right to have access to their children's education records, the 
right to seek to have the records amended, and the right to have some control over the 
disclosure of information from the records. When a student reaches the age of 18 or 
attends an institution of postsecondary education, that student is deemed "eligible" and all 
of the rights afforded by FERPA transfer from the parents to the student. 20 U.S.C. § 
1232g(d); 34 CFR § 99.3 "Eligible student." 

FERPA generally prohibits the nonconsensual disclosure of information derived from 
education records, except in certain specified circumstances. 20 U.S.C. § 1232g(b); 34 
CFR §§ 99.30 and 99.31. One of these exceptions permits the nonconsensual disclosure 
of information derived from education records to that student's parent if the student is a 
dependent student, as defined in section 152 of the Internal Revenue Code of I 986. 20 
U.S. C. § 1232g(b)(l)(H); 34 CFR § 99.31(a)(8). Thus, ifa parent ofa student attending 
the College claims the student as a dependent for income tax purposes, the College may 
disclose any student education records, including a notice of suspension, to the parent 
under FERP A. 

Also,§ 99.3 l(a)(l5) permits nonconsensual disclosure of education records to a parent of 
a student at an institution of postsecondary education regarding the student's violation of 
any Federal, State, or local law, or of any rule or policy of the institution, governing the 
use or possession of alcohol or a controlled substance if­

(A) The institution determines that the student has committed a disciplinary violation 
with respect to that use or possession; and 

(B) The student is under the age of21 at the time of the disclosure to the parent. 

Also, paragraph (a)(15) of this section does not supersede any provision of State law 
that prohibits an institution of postsecondary education from disclosing information. 

In sum, to the extent that§ 99.3 l(a)(8) and§ 99.31 (a)(15) would apply there does not 
appear to be any conflict between the above cited California Education Code and 
FERPA. Ifneither of these exceptions apply and the student does not provide prior 
written consent allowing for the disclosure of his or her education records, then the 
College cannot comply with these State law requirements. 

With regard to your question about the above court case and whether this Office agrees 
that FERP A preempts state law, educational agencies and institutions are required to 
comply with all FERPA requirements as a condition for receipt of funding under 
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programs administered by the Department. Thus, if an educational agency or institution 
wishes to continue receiving funding, it must choose to comply with FERPA. 

I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of 
FERPA as it relates to your concerns. 

Sincerely, 

Paul Gammill 
Director 
Family Policy Compliance Office 

Enclosure 




