
Ms. Patty J. Sturch 

Dean ofEnrollment Management 

Jefferson Community College 

4000 Sunset Boulevard 

Steubenville, Ohio 43952-3598 


Dear Ms. Sturch: 

This responds to your letter dated September 9, 2008, regarding the requirements ofthe Family 
Educational Rights and Privacy Act (FERPA) as they relate to Jefferson Community College 
(College) and its obligations regarding the disclosure ofeducation records, specifically the 
disclosure ofeducation records via facsimil~. In this regard, you explain that the College may 
not have .been in compliance with FERP A when tlie College's Director ofStudent Support 
Services received a voicemail message requ,esting that a copy ofa transcript be faxed to a 
specific number. In :response to the messag~, the director faxed the student's transcript to the 
number provided. As you are aware, this Office administers FERP A which addresses issues that 

) pertain to education records. 

FERP A provides that postsecondacy institutions may disclose a student's education records, or 
personally identifiable information from su9h records, after an eligible student (a student who 
has reached the age of 18 or is atte.1.1ding an jnstitution ofpostsecondary education at any age) 
has provided prior written consent. 34 CFR § 99.30. "Education records" are defined as records 
that are directly related to a student and m~ptained by an educational agency or institution or by 
a party acting for the agency or insptution. 34 CFR § 99.3 "Education records." 

As noted above, FERP Agenerally prohibits the nonconsensuil disclosure ofinformation derived 
from education records, except in ~rtain s~i.fied circumstances. 34 CFR §§ 99.30 and 99.3 l. 
Furthermore, FERP A does not ad~s the tfansmissk>n ofedq,cation records but requires tha1 1. he 
method of transmission be secure. When il)fonnation is sent via facsimile, it is not always 
guaranteed that the individual is p4Ysically vresent at the fax machine, and often times other 
individuals can easily gain access to the information that is being faxed. Therefore, we advise 
schools that prior to sending education records via facsimile to the student who has made the 
request, the school should have th~ student submit a signed request in writing asking that his or 
her education records be sent to th~ specific fax number. Thi~ will ensure that the student has 



Page 2 - Ms. Patty I. Sturch 

given written authorization for the education records to be sent to a place where other indi vidual~ 
might gain access and relieves the schools oftheir FERPA obligation to ensure that w~~tut: :;,r1.t.d 

individuals do not gain access to the records. In this situatio~ unless someone other th,11 1he 
student made the request to the College for J:he fax ofhis or her transcript to a specifk number, 
the student would not have standing to file a complaint under FERPA. We suggest, however, 
that the College implement a policy that it will not send education records via facsimile unless 
the student has made their request to the Co)lege in writing. 

I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations ofFERPA as 
it applies to your concern. 

Sincerely, 

Ellen Campbell 
Acting Director 
Family Policy Compliance Office 




